Werkzaamheden

De jagers van WBE Laag Holland zijn vooral verenigingsmensen. Zij zetten zich niet alleen in voor het beheer van flora en fauna in de omgeving, veel leden zetten zich ook in voor andere verenigingen, zoals de ijsvereniging en bijvoorbeeld de voetbalclub. Eén ding hebben al onze leden gemeen en dat is de enorme passie voor de natuur.

Het werkgebied van WBE Laag Holland is zeer rijk aan alle soorten weidevogels, zoals de grutto, kieviet, watersnip, veldleeuwerik, wulp, lepelaar, scholekster, roerdomp, enzovoorts. Daarnaast is het gebied van oudsher rijk aan de wildsoorten haas, fazant, wilde eend en houtduif.

Dit zijn de soorten die op de wildlijst staan en zorgen voor een duurzaam wildbraad. Daarbij wordt rekening gehouden dat het evenwicht niet wordt verstoord, zodat er alle opvolgende jaren voldoende wild overblijft. Dat doen wij al ruim 75 jaar.

Naast de weidevogels en de wildsoorten is er ook schadelijk wild. Alle diersoorten die niet op de wildlijst staan zijn beschermd in Nederland. De overheid bepaald wat schadelijk wild is en geeft vrijstellingen en opdrachten aan de jagers om het evenwicht te behouden. Voorbeelden hiervan zijn de ganzen, maar ook vos, kraai en kauwtjes.

>De WBE Laag Holland speelt een actieve rol in de verbetering van de biotoop voor het wild. Zo nemen wij deel aan de natuurschoonmaakdag en zijn wij betrokken bij verschillende projecten. Zoals wetenschappelijk onderzoek, het organiseren van teldagen ten dienste van de overheid en behouden wij toezicht. De jagers zijn de ogen en de oren in het veld.

De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.